Skiriamos 2 vitamino K grupės: K1 - filochinonai, sintetinami augaluose, ir K2 - menachinonai, kuriuos sintetina žarnyno bakterijos. Vitaminas K lengvai veikiamas šviesos ir šarmų, gana atsparus virimui ir oksidacijai. Didžiausios vitamino K atsargos yra kepenyse.
Vimaino K nauda
-
vitaminas K dalyvauja kraujo krešėjimo procesuose,
-
skatina žaizdų gijimą,
-
kartu su vitaminu D skatina kaulinio audinio susidarymą.
Esant vitamino K trūkumui
-
esant vitamino K trūkumui, lėčiau kreša kraujas, gali prasidėti kraujavimas
Perteklius
-
perdozavus vitamino K gali išsivystyti hiperbilirubinemija, o naujagimiams - gelta ir hemolizinė anemija.
Natūraliai vitaminas K randamas
-
žalios lapinės daržovėse,
-
žiediniuose kopūstuos,
-
špinatuose,
-
pomidoruose,
-
morkose,
-
braškėse,
-
kepenėlėse,
-
sojose.
Rekomenduojamos vitamino K paros dozės
Rekomenduojamos vitamino K paros dozės yra 1mg.